Dillqvist´s Catering


Dillqvist´s Planeringstips för ett lyckat bröllop

Bröllop = dyrt ?

Visst är det väl så att så fort man nämner ordet bröllop så blir allting dubbelt så dyrt?

I mötet med många blivande brudpar genom åren har vi märkt att allt fler känner sig "lurade" i den bemärkelsen.

Det är både ledsamt och onödigt!

Faktum är att det är ni som brudpar/beställare som bestämmer hur dyr eller billig en vara eller tjänst blir

genom att göra medvetna val.

Ni ska självklart välja nivå på kvalité och professionalism helt utifrån era personliga prioriteringar så varje

leverantör ni bokar känns prisvärd för just er!

Låt oss ta några exempel.


Hos frisören:En bruduppsättning kostar ofta dubbelt så mycket som en "vanlig" uppsättning, men då ska man tänka på att:

Det ingår en konsultation/provuppsättning. Frisyren tar längre tid att utföra då den ska vara perfekt och vara väldigt hållbar. Frisören måste ha en god utbildning och stor erfarenhet för att klara av detta. Om det inte gör någonting att frisyren inte håller hela dagen/kvällen och kanske inte blir exakt som man har tänkt sig, strunta då i konsultationen och be om (och betala för) en vanlig festuppsättning istället!


Hos fotografen:Nästan vem som helst kan ta en eller ett par riktigt bra bilder. Vad är viktigt för er? Skillnaden mellan en amatör och en professionell bröllopsfotograf är stor. Ett proffs:

har en gedigen konsultation innan bröllopet. har god lokalkännedom och alltid en "plan B" om förutsättningar, t.ex. väder, förändras. står alltid vid rätt plats vid rätt tillfälle vilket gör att de aldrig missar en "obligatorisk" bild och, inte minst, står inte i vägen eller stör. har alltid flera kameror för bättre bildvariation och OM något skulle hända med ena kameran kan de fortsätta fotografera. är duktig på att få er (och era gäster) att slappna av så ni får vackra, naturliga bilder. har en bra (=dyr) utrustning som tar bilder med hög kvalitet vilket gör stor skillnad när bilderna skrivs ut, kopieras och förstoras. lägger ner massor av tid på efterbearbetning. Fundera igenom hur viktig dokumentationen är för er och vad ni förväntar er i slutresultat. Är det en exklusiv fotobok sprängfylld med fantastiska bilder, endast ett par hyfsade bilder eller någonting där emellan?


Avslutningsvis:Det viktiga är att ni gör medvetna val så ni anlitar en leverantör till rätt pris i förhållande till era förväntningar. Då blir varje leverantör prisvärd för just er!

PlaneringstipsNär ni är redo att sätta igång med planeringen är vårt absolut bästa tips att göra precis så som ni vill, inte hur ni tror att ni måste göra. Om ni har det i baktanken inför alla beslut ni kommer att ställas inför så kan det inte bli fel. Det är Ni som ska gifta er och Ni är unika

Visst finns det etikettsregler och traditioner. En grundregel är att ju mer formellt bröllop man planerar, desto mer bör man följa dessa, men vet ni varför ni eventuellt vill bryta mot dessa, så har ni en väldigt bra anledning att göra det. Tänk på, att på er bröllopsdag kommer ni vara i sällskap av er familj och närmaste vänner. Om ni har valt att göra någonting annorlunda så känner de er väl och förstår varför. Någon ”bröllopspolis” kommer definitivt inte i alla fall.

Första stegetBland det första ni bör göra är att skriva ner en prioriteringslista. Vad är viktigt för er. Tycker ni lika eller kommer ni behöva kompromissa? Har man en obegränsad budget och en lokal utan restriktioner är det inga problem, men så ser verkligheten så gott som aldrig ut. Därför är det bra att prata igenom önskemål redan tidigt i planeringen, så underlättar ni många kommande beslut.

Gör er egen planeringslistaDe som finns i tidningar och bröllopssajter utgår alla från att alla har samma önskemål och förutsättningar, så är det naturligtvis inte. Grundförutsättningen är att boka en in vigseln och en lokal för mottagningen först, då har ni bestämt datum. Därefter följer ni helt enkelt er prioriteringslista.

När de viktigaste bitarna är på plats märker ni hur mycket tid (och budget) ni har kvar att lägga på de mindre viktiga delarna.

DelegeraKänner ni att ni har ont om tid eller att budgeten inte räcker till, be om hjälp! Kanske kan ni önska vissa delar i bröllopspresent? T.ex. att någon (ni litar på) dekorerar kyrkan, ordnar för er bröllopsnatt, syr vissa klädesplagg, knyter och klistrat något, bakar bröllopstårtan, ordnar en bra DJ eller vad som nu kan vara lämpligt.

Tänk på att de allra flesta, och ni vet vilka de är, ser det som en ära att få hjälpa er inför er stora dag!

GästlistanDe flesta stöter på funderingar och ibland stora problem när det kommer till vilka man ska bjuda. Antalet gäster är också den del som påverkar budgeten mest.

Sunt förnuft brukar räcka långt. Man behöver t.ex. inte bjuda igen någon man själv varit bröllopsgäst hos, om man inte har samma nära relation längre. Är det någon man känner att man inte vill bjuda är sannolikheten stor att de inte heller vill komma. Har ni en väldigt stor släkt och utrymmet inte räcker till kan ett alternativ vara att ha en separat, enklare mottagning för dem.

En sak är säkerSlutligen. Räkna med att någonting kommer att gå fel, det är mänskliga faktorn. Om det sedan blir någonting ni kommer att märka eller får höra om i efterhand återstår att se. Det finns bara en sak ni kan vara säkra på, och det är att ni kommer att bli gifta. Men det är ju det som är huvudsaken.

Med dessa tips önskar vi er en rolig, avslappnad planering och så småningom, en helt fantastisk bröllopsdag!

Hitta lokalFör en del är valet självklart, med de flesta letar länge innan de hittar rätt lokal.

Tänk efter vad som är viktigt för er. Är det maten, servicen, priset, läget eller någonting annat?

När ni jämför olika lokaler är det bra att ta reda på:

Vad som ingår i priset. Be om en skriftlig offert, inklusive moms. Vilken service som ingår i priset, som t.ex. dukning, städning. Lämplig möblering för ert gästantal. Tidigast tillgång till lokalen. Om, eller i vilka delar av lokalen det kan förekomma andra gäster. Vilken teknisk utrustning/ljudanläggning som ingår alt går att hyra. Sluttid samt eventuella förlängningsmöjligheter. Vigselmöjligheter i närheten. Be om referenser från tidigare brudpar om ni känner minsta tveksamhet!

På bröllopsdagenOm ni väljer en lokal där ni själva ordnar med mat och servering. Se till att ni själva har så lite som möjligt att göra dagen innan och på bröllopsdagen. Förbered i så god tid som möjligt och delegera!

När dagen väl är inne går den allt för fort, så se till att ni är utvilade och kan njuta av den så mycket som möjl

Inför vigselnFörst ska man ta ställning till om man önskar en borglig eller kyrklig vigsel. Det är inte helt självklart för alla. Traditionellt har de allra flesta gift sig kyrkligt, men nyligen gick den borgliga vigseln om i statistiken. En del känner sig inte helt bekväma med själva vigselgudstjänsten men vill samtidigt gifta sig i kyrkan. Dels för att man tycker om traditionen med det ceremoniella, dels för att kyrkorummet är så vackert och högtidligt.

Det finns mycket man kan göra, både för att känna sig mer bekväm med vigselgudstjänsten och kyrkorummet eller för att få en borglig vigsel mer ceremoniell.

Kyrklig vigselDe flesta nuförtiden är väldigt ovana med kyrkorummet så lutar det åt en kyrklig vigsel, gå dit! Provsitt och ta in atmosfären. Alla är välkomna. (öppettider hittar ni på svenska kyrkans hemsida). Prata gärna med vaktmästaren och annan personal som oftast finns på plats. Ni kan även boka ett möte med en präst och prata igenom era tankar.

Svenska kyrkan har en specifik vigselordning, men man kan påverka vissa delar.

Ni väljer själva musik för ingång- och utgångsmarsch. Det finns massor av lämpliga musikstycken, så ta inte Wagner eller Mendelssohn av bara farten – om ni inte vill det. Man väljer själv, i samråd med prästen, om man vill ha 1, 2 eller 3 psalmer. Man kan även ta med andra musikstycken. Instrumentella eller med sång. Ta gärna hjälp av kyrkomusikern. De är oftast väldigt skickliga och har många goda råd.

När det kommer till bibelläsningen kan ni också påverka både val av stycke och vem som läser. Man kan även lägga till egna inslag, dock alltid i samråd med prästen!

Läs mer om personlig vigsel nedan.

Borglig vigselOm man väljer att gifta sig på tu man hand kanske man föredrar en enklare vigsel. Den korta varianten tar bara en halv minut! Idag väljer dock många att göra den mer ceremoniell genom att även här ha både in- och utgångsmusik, andra musikinslag, läsning ur en dikt, sångtext, brev eller annat. Valmöjligheterna är oändliga! Se bara till att samråda med er vigselförrättare.

Personlig vigselOavsett val av vigsel rekommenderar vi att ni funderar igenom hur ni vill göra, Hur ni går, står, vem som gör vad, musikval etc. Involvera gärna familj och vänner i vigselakten. Man kan även hämta inspiration från andra länder och kulturer och ”göra om” inslagen så de passar just er vigsel. Det viktigaste är att ni tänker igenom era val så de känns bekväma och rätt för just er. Då får ni en mycket mer personlig och avslappnad vigsel!

Rent praktisktOavsett om ni väljer en kyrklig eller borglig vigsel måste ni först ansöka om hindersprövning och göra en anmälan om vilket/vilka efternamn ni väljer. Hindersprövningen tar ca 1 vecka och är giltig i 4 månader. Anmälan om efternamn ska göras senast i samband med vigseln men enklast skickar man in blanketten tillsammans med ansökan om hindersprövning.

Intyget om hindersprövning lämnas till vigselförrättaren senast i samband med vigseln. Han/hon får inte viga er om ni inte uppvisat detta! På intyget framgår om ni gjort anmälan om namn. Om inte, så ska även den ifyllda blanketten överlämnas till vigselförrättaren.

Hitta leverantörerUtifrån prioriteringslistan är det så småningom dags att leta upp rätt leverantörer utifrån era önskemål och budget. Tyvärr är inte alla företag så professionella som de utgör sig för att vara. Detta är ett växande problem i branschen. Här följer några tips och råd på hur ni hittar och bokar leverantörer så ni slipper oro och obehagliga överraskningar.

Beroende av prioriteringslistan har ni säkert varierande krav på leverantörerna vad gäller erfarenhet och professionalism. Men valet mellan att anlita en amatör och ett proffs ska vara medvetet från er sida. Det gör ni enkelt genom att:

Gå på rekommendationerEtt tryggt sätt är att ni får rekommendationer från familj, vänner och andra personer ni litar på. Många leverantörer har en viss stil eller inriktning. Se till att rekommendationerna passar just era önskemål.

Göra researchOm ni inte har några rekommendationer att gå på och kontaktar ett företag för första gången, var inte rädd att ställa frågor! Ta reda på hur de arbetar, hur länge de har arbetat med just bröllop och i vilken form. Vad de har för utbildning eller andra erfarenheter och att de har erforderliga tillstånd och/eller försäkringar.

ReferenserOm ni inte känner till företaget väl, be alltid om referenser! Fråga också hur dessa kom i kontakt med leverantören.

Att boka dem:När ni väl hitta den fotograf, florist, dj mm som ni känner förtroende för är det dags att göra en bokning. Be alltid om en skriftlig bekräftelse. Det är ett utmärkt sätt för både Er och leverantören att försäkra sig om att ni inte har missförstått varandra på någon punkt.

Den ska innehålla en tydlig beskrivning av varan eller tjänsten. Där ska även stå pris (inkl eller ex moms), betalningsvillkor, avbokningsvillkor samt eventuella leveranser, returer och om det krävs några speciella förutsättningar. Om bokningen ändras, be om en ny bekräftelse.

Om ni ställer dessa extra frågor och följer våra råd lovar vi att ni kommer uppskatta det när ni sedan kan slappna av och njuta på er stora dag